راه اندازی و شروع کسب و کار یکی از چالش های دانشجویان دانشگاه های کشور پس از فارغ التحصیلی است. از این رو فارغ التحصیلان که به فکر راه اندازی کسب و کار خود هستند باید با چالش های در پیش روی فعالیت خود آشنا باشند. از طرفی امروزه توسعه و رشد کسب و کارهای کوچک و بزرگ که در گذشته راه اندازی شده اند و در حال حاضر به فعالیت می پردازند نیز با چالش های مختلفی روبرو هستند. هرچند مسیر این دو گروه تفاوت های با یکدیگر دارد اما جهت راه اندازی و توسعه یک کسب و کار ابتدا باید سوالات زیر بررسی شوند و برای هر بخش پاسخ های موشکافانه ای ارائه گردد.
انگیزه و هدف از کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار چیست؟ مهارت های راه اندازی کسب و کار و کارآفرینی چه هستند؟ ایده های کارآفرینی باید چه شاخصه هایی داشته باشند؟ چرا و چگونه باید طرح توجیهی و مدل کسب و کار را ترسیم نمود؟ مدل کسب و کار برای شرکت های تازه کار و شرکت های جا افتاده چه تفاوتی دارد؟ نگارش بیزینس پلن، طرح توجیهی و تدوین نقشه راه در شروع کسب و کار چه اهمیتی دارد؟ اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت کسب و کار چگونه مشخص می شوند؟ برای راه اندازی کسب و کار چه فاکتورهایی باید مورد توجه قرار گیرند؟ تحقیقات بازار و تجزیه و تحلیل رقباء چه اهمیتی در راه اندازی کسب و کار های شرکتی و سازمانی دارد؟ تاثیر ارزیابی ارزش بازار، ارزش مشتریان و بازار هدف در مدل کسب و کار چیست؟ راه های موثر برای افزایش معرفی خدمات به مخاطبان و مشتریان بالقوه چیست؟ محصول و یا خدمات پیشنهادی چگونه می توانند تبدیل به یک برند شوند؟ برند سازی و برندینگ سازمانی چگونه میسر می شود؟ درکسب و کارها، نوع تبلیغات، مارکتینگ و بازاریابی باید به چه گونه ای باشد؟ سیستم قیمت گذاری بر روی خدمات و محصولات باید چگونه تعریف شود؟ شرایط اقتصادی و قوانین دولتی چگونه توانایی یک شرکت را برای ایجاد یک بازار موفق تحت الشعاع قرار می دهند؟ موفقیت کسب و کار باید با چه معیارهایی سنجش و ارزیابی شود؟ چرا آشنایی به امور حسابداری، مالی و مالیاتی در یک کسب و کار اهمیت دارد؟
پاسخ دهی به هر یک از این سوالات می تواند به اندیشه های صاحبان سرمایه و راه اندازان کسب و کارهای مختلف کمک زیادی نماید. تمامی این سوالات در جایگاه یک طرح کسب و کار و طرح توجیهی استاندارد پاسخ داده می شود. با توجه به اهمیت کسب و کارها و با توجه به نوع مخاطب آن، طرح کسب و کار و بیزینس پلن به عنوان یک نقشه راه برای ایجاد ارزش بازار عمل می کند. مدل کسب و کار به عنوان یک طرح جامع روش دستیابی به موفقیت را برای یک شرکت ترسیم می کند. در طرح راه اندازی کسب و کار و کارآفرینی بازار هدف شناسایی می شود، ارزش بازار مشخص شده و راه های رسیدن به مخاطبان ترسیم می گردد. از طرفی راهکارهای مدیریت موفق و بهره وری بیشتر نمایش داده می شود. از این رو می توان به اهمیت مشاوره کسب و کار، مشاوره کارآفرینی، مشاوره مدیریت، مشاوره سازمانی، مشاوره برندینگ، مشاوره بازاریابی، مشاوره تبلیغات و مشاوره فروش پی برد. تدوین طرح کسب و کار یا مدل کسب و کار (طرح توجیهی یا بیزینس پلن) خود یک استراتژی کلیدی برای راه اندازی کسب و کار و رشد و توسعه آن است. نقش اصلی مشاوره کسب و کار و مشاوره کار آفرینی، تدوین یک مدل کسب و کار روشن، منطقی، پایدار و قابل اعتماد و ترسیم نقشه ارزش بازار و تدوین طرح تجاری در راستای افزایش بازدهی و توسعه یک کسب و کار است.
گفتن این نکته ضروری است که به طور معمول مدل کسب و کار و بیزینس پلن قبل از راه اندازی کسب و کار و آغاز پروژه جدید در یک شرکت تدوین می شود. همچنین در شرکت ها و کسب و کارهای جا افتاده نیز در زمان ورود به بازار جدید و توسعه محصولات و خدمات نیز مدل جدیدی از کسب و کار تدوین می شود. در برخی مواقع شرکت ها و صاحبان کسب و کار طرح تجاری خود را در راستای ارتقاء سطح بهره وری و کاهش هزینه های بازنویسی می کنند. از دیگر بخش هایی که باید در مشاوره کسب و کارها به آن توجه شود راهکارهای استفاده از خدمات انفورماتیک، برنامه توسعه شخصی مدیران جهت برندینگ، ایده یابی و توسعه خدمات و محصولات و راهکارهای مدیریت هزینه های کسب و کار است.